piątek, 27 kwietnia 2018

Mus – galaretka ze szparagów


Mus można przygotować zarówno z zielonych, jak i białych szparagów. Można przygotować w jednej większej formie, lub kilku mniejszych.

  • 500 g szparagów,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 20 g masła,
  • 10 g żelatyny,
  • sól,
  • cukier,
  • gałka muszkatołowa

Szparagi umyć, odłamać koncówki, obrać – obieramy białe i zielone szparagi, łatwiej będzie je przecierać. Obierków i końcówek nie wyrzucamy!
Szparagi włożyć do gotującej się lekko osolonej i ocukrzonej wody, ugotować do miękkości, wyjąć.
Do wywaru ze szparagów wkładamy obierki i końcówki, gotujemy około 15 – 20 minut. Płyn odcedzamy (zostawiamy, bo jest nam potrzebny) odciskając końcówki (wyrzucamy, już nie będą nam potrzebne).
Ugotowane szparagi przetrzeć przez sito.
Połączyć wywar z przetartymi szparagami. Powinniśmy otrzymać 500 ml – jeżeli mamy za mało, należy dolać wodę, jeżeli za dużo, należy odparować przez gotowanie, do pożądanej objętości.
W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać mąkę, podsmażyć energicznie mieszając, Cały czas mieszając wlać przecier szparagowy. Zagotować. Jezeli przez przypadek zrobiłyby się grudki, przetrzeć całość przez sitko.


Doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i pieprzem.
Do miski wsypać żelatynę, wlać trochę przecieru, dokładnie wymieszać. Wlać resztę przecieru i wymieszać.


Wlać przecier do foremek wypłukanych w zimniej wodzie.




najlepsze szparagi z Gospodarstwa Ludwik Majlert








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz