piątek, 4 maja 2018

Cukier z lilaka



Cukier z lilaka, popularnie zwanego bzem.
Ma piękny zapach :)
Niestety gotowy cukier nie jest biały, a suszone kwiatki też już nie są „takie” śliczne.


Jednak mimo wszystko, dla aromatu i smaku, warto go przygotować.

  • 600 ml kwiatów lilaka (bzu, w odcieniach fioletu, nie białych),
  • 400 ml cukru,

Kwiaty umyć, osuszyć.
100 ml kwiatów ususzyć.
500 ml kwiatów wymieszac z cukrem, szczelnie przykryć i odstawić na 12 godzin. W tym czasie cukier zrobi się wilgotny (wyciągnie wodę z kwiatów), zrobi się szary, a kwiaty zwiędną.


Zmiksować krótko całość i wysypać na półmisek do wyschnięcia. Odstawić na co najmniej 24 godziny.


Gdy cukier będzie już suchy, można go bardziej zmiksować, lub zostawić taki jaki jest.


Wymieszać z ususzonymi kwiatkami.
Przesypać do słoiczków.
Szczelnie zamknąć.



1 komentarz: