sobota, 12 maja 2018

Galaretka ze szparagami i szynką



Do przygotowania galarety użyłam wywaru ze szparagów. 
Lubimy szparagi i w związku z tym, w sezonie zjadamy ich dość sporo. Nigdy nie wyrzucam obierek szparagowych, tylko je zbieram i gotuję. Jeżeli mamy do dyspozycji obierki, tylko z jednego pęczka, należy dodać do smaku bulion. W sumie powinniśmy otrzymać 1,2 l płynu. Galaretę przygotowałam w „keksówce” o długości 25 cm.

  • 500 g białych szparagów,
  • 120 g szynki konserwowej lub gotowanej,
  • sól,
  • cukier,
  • gałka muszkatołowa,
  • lekki bulion drobiowy,
  • 25 g żelatyny,
  • 1 – 1,5 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 3 jajka przepiórcze ugotowane na twardo,

Szparagi umyć, odłamać końce, obrać (najlepiej obieraczką do miękkich warzyw).
Do lekko osolonej i ocukrzonej wrzącej wody włożyć szparagi (najlepiej ustawiając je na sztorc, główkami do góry). Gotować pod przykryciem do miękkości.
Szparagi wyjąć, wrzucić obierki i gotować około 15 minut.
Płyn przecedzić. Dolać bulion drobiowy do uzyskania 1,2 l płynu.
Trochę zimnej wody wlać do miski z żelatyną, zamieszać, odczekać chwilę aż żelatyna napęcznieje.
Następnie wlać trochę gorącego wywaru, wymieszać, przelać do reszty wywaru. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem i kroplą soku z cytryny.
Wsypać siekaną pietruszkę, wymieszać.
Foremkę wyłożyć folią spożywczą (łatwiej będzie nam wyjmować gotową galaretę).
Na dno formy wlać trochę galaretki, odstawić do ostudzenia.
Na pierwszej warstwie galaretki ułożyć plasterki jajek przepiórczych, zalać galaretką, 


na której po zastygnięciu ułożyć szparagi, wlać trochę galaretki, tak aby przykryła szparagi.


Na lekko zsatygniętej galarecie ułożyć plasterki szynki, zalać galaretką.


Czynności powtórzyć do zużycia szparagów i szynki.
Zalać galaretką i odstawić do ostygnięcia.
Odstawić do zsatygnięcia, najlepiej na kilka godzin.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz