wtorek, 8 maja 2018

Spaghetti ze szpinakiem – pesto ze szpinaku



  • 3 porcje spaghetti,
  • 400 g szpinaku
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • cukier,
  • 100 g orzechow włoskich,
  • 90 g świeżo startego sera (parmezan, pecorino)

Szpinak umyć, osuszyć.
Zblendować z sokiem cytrynowym, olejem i orzechami włoskimi.
Doprawić do smaku solą i cukrem.
Makaron ugotować al dente.
Na patelnię wlać pesto, włożyć odcedzony makaron i wymieszać.
W przypadku gdyby sos był za gęsty, dodać trochę wody z gotowania makaronu.
Przed podaniem posypać serem.
Jeżeli wolimy wersję mięsną, proponuję 150 g boczku wędzonego pokroić w plasterki, a następnie w paski. Przesmażyć do wytopienia tłuszczu.


Na boczek wyłożyć odcedzone spaghetti, wlać pesto i wymieszać.
W przypadku gdyby sos był za gęsty, dodać trochę wody z gotowania makaronu.
Przed podaniem posypać serem.



zastawa z 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz