poniedziałek, 11 czerwca 2018

Ciasto z serem i rabarbarem



  • ciasto:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 130 g masła,
  • 5 jajek,
  • 200 ml mleka,
  • 7 g suchych drożdży,
  • skórka otarta z cytryny,
  • rabarbar:
  • 700 g rabarbaru,
  • 50 g cukru,
  • masa serowa:
  • 300 g sera białego półtłustego,
  • żółtko,
  • 5 – 6 łyżek cukru waniliowego,
  • jajko
Rabarbar - rabarbar obrać, pokroić na 1 centymetrowe kawałki, wymieszać z cukrem i odstawić.
Masa serowa – żółtko utrzeć z cukrem i serem. Masa ma być słodka i waniliowa.
Ciasto:
Mleko podgrzać.
Masło roztopić.
Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać mąkę z mlekiem i drożdżami. Wyrobić, następnie dodać roztopione masło i skórkę z cytryny. Dalej wyrabiać. Ciasto będzie luźne. Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Rabarbar przełożyć na sito, aby odsączyć.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką.
Można ciasto podzielić na trzy części – pierwszą wyłożyć dno formy do pieczenia, przykryć je masą serową, na której ułożyć drugą część ciasta, na niej ułożyć rabarbar. Przykryć ostatnią częścią ciasta, posmarowac rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około godziny.


Ja przygotowałam małe bułeczki, które upiekłam na jednej blasze, dzięki czemu otrzymałam ciasto, które można kroić, lub odrywać bułeczki.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką.


Rozciągnąć ciasto tworząc prostokąt, podzielić ciasto na 30 (mniej więcej równych) części.


Na kawałku ciasta ułożyć porcję sera.


Przykryć drugim kawałkiem ciasta, docisnąć.


Ułożyć rabarbar.


Zwinąć całość w kulkę, tak aby rabarbar był w środku.


Układać kulki, zlepieniem do dołu, w formie (24 x 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawic na 15 minut do wyrośnięcia.
Posmarować rozbełtanym jajkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 45 minut.



5 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda to ciasto i nie jest tak skomplikowane jak początkowo pomyślałam. Koniecznie muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a bo tak to czasem jest z opisem... trudniej opisać niż zrobić :)

      Usuń
  2. Ja spróbuję upiec każdą bułeczkę osobno i zobaczymy co z tego wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda to ciacho! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń