środa, 20 czerwca 2018

Chłodnik po rusku – ochroszka




Chłodnik po rusku, ochroszka, okroszka – chłodnik na bazie kwasu chlebowego i śmietany, doprawiony musztardą.
Przepis na chłodnik można znaleźć w książkach z początku XX wieku, między innymi w :
Najnowszej kuchni wytwornej i gospodarskiej Marty Norkowskiej z 1904 roku;
Współczesnej kuchni domowej Aliny Gniewkowskiej z 1923 roku,
Najnowszej kuchni warszawskiej Aliny Owoczyńskiej z 1914 roku,
Uniwersalnej Książce Kucharskiej Marii Ochorowicz Monatowej z 1914 roku...

Jajka pokroić na ćwiartki.
Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę.
Rzodkiewki pokroić w drobną kostkę.
Musztardę dodać do śmietany, dokładnie wymieszać. Wlać kwas chlebowy, doprawić do smaku solą i cukrem i ewentualnie dodać więcej musztardy.


Na dnie miski ułożyć ogórki, rzodkiewki, jajka, posypać koperkiem.


Wlać chłodnik.
Według przepisów z początków XX wieku, podać pokrojoną w kostkę szynkę gotowaną lub szyjki rakowe.


  • 500 ml schłodzonej śmietany 18% lub 24%,
  • 500 ml schłodzonego kwasu chlebowego,
  • 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska),
  • sól,
  • cukier,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • kilka rzodkiewek,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz