poniedziałek, 4 czerwca 2018

Ogórki małosolne w torebce


Ogórki małosolne z torebki... słyszałam o nich, ale jakoś nie widziałam potrzeby ich robienia. Po co w torebce, skoro można w słoiku... Spróbowałam i... są one smaczne, ale jednak to nie to samo. Te ze słoja są lepsze i nie ma się co oszukiwać, są inne.
Jednak jest to genialne rozwiązanie, gdy wyjeżdżamy na działkę, wczasy pod gruszę ... gdy sami przygotowujemy przynajmniej część posiłków. Nie dodaję do nich innych przypraw, niż do normalnych słoikowych.

  • 500 g ogórków,
  • 1/2 pełnej łyżki soli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek koperku,
  • kawałek korzenia chrzanu,

Ogórki umyć, odciąć końcówki.
Włożyć do torebki.
Wsypać sól.
Dodać koper, pocięty w paski (najlepiej obieraczką do warzyw) chrzan, oraz obrany i pokrojony w plasterki czosnek.
Wszystko wymieszać i zamknąć torebkę wyciskając z niej jak najwięcej powietrza.


Włożyć na kilka godzin torebkę z ogórkami do lodówki, a następnie wyjąć. Po kilku – kilkunastu godzinach ogórki będą już gotowe.
Ja na wyjazd przygotowałam kilka torebek z ogórkami i co jakiś czas wyjmowałam z lodówki i zostawiałam na cały dzień na wierzchu.



2 komentarze:

  1. Ja poczekam aż urosną mi ogóreczki na działce i dopiero wtedy zrobię :)

    OdpowiedzUsuń