czwartek, 15 marca 2012

Comber z królika w słonecznikowej łupince na kurkach odpoczywający

Comber z królika w słonecznikowej łupince na kurkach odpoczywający a tak naprawdę to
Comber z królika w panierce z nasion 
http://www.akademia-kulinarna.pl/2012/01/comber-z-krolika/
Nie jest to mój przepis, skradłam go z mojej ulubionej strony Akademia-Kulinarna.pl, czyli Bloga  Szefów Kuchni. Jest to kolejny udany przepis :)
Mój nie jest tak idealny jak ten wykonany przez Janusza Korzyńskiego ale naprawdę pyszny.
Niestety comber w wykonaniu pana Janusza Korzyńskiego zdecydowanie lepiej wygląda i pewnie smakuje lepiej, ale naprawdę warto spróbować i zrobić w domu.

A oto przepis:
królik
  •  1 kg combra z królika,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 100 g nasion słonecznika, lnu, orzeszków pinii i zmielonych orzeszków ziemnych,
  • 100 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 200 g śmietany 3 %.
Drobniejsze kawałki combra z królika zmiksować ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Comber z królika rozklepać, formując prostokąt. Rozsmarować na nim mus z królika i przełożyć liśćmi sparzonego szpinaku. Roladkę zawinąć i włożyć na około godzinę do lodówki. Comber panierować w mące, jajku i prażonych nasionach. Obsmażyć i dopiekać w piecu.
sos z kurek
  • 150 g małych kurek,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 50 g cebuli,
  • 20 g czosnku,
  • 300 g fasolki szparagowej,
  • tymianek.
Na oliwie z oliwek przesmażyć pokrojony w kostkę czosnek i cebulę, dodać kurki (sparzone w wodzie z odrobiną cukru). Całość podlać białym winem, odparować. Dodać śmietanę, odrobinę tymianku, doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
 

Do combra z królika w słonecznikowej łupinie na kurkach odpoczywającego Joasi polecam: Discovery Bay Cellery Viognier 2011, Kalifornia. Dostępne w Makro C&C. Cena około 29 zł.



Wytrawne białe wino w kolorze soczystej gruszki. W bukiecie wina dominują aromaty: akacji, mango, płatków róż z dyskretnie zaznaczonymi miodowymi nutami. Na podniebieniu zrównoważone, długie, soczyste, ze zbalansowaną kwasowością. Viognier ze względu na swoją kremową strukturę i bogatą teksturę doskonale będzie współgrać z tym daniem.

Smacznego!!!

Specjalistka ds. wina Bernadeta Jarosz




P.S. Dla wszystkich, którzy przekładają wyższość wina czerwonego nad białym proponuje do królika podać wino czerwone. Jednak wino to musi charakteryzować się lekką strukturą, dość dobrze zaznaczoną owocowością z pluszowymi garbnikami.


1 komentarz:

  1. fantastycznie opisany smak wina...........poczułam jego smak

    OdpowiedzUsuń