środa, 14 sierpnia 2013

Kulki rybne



  • 500 gram filetów z ryb słodkowodnych,
  • 4 łyżki mleka kokosowego w proszku,
  • 4 łyżki kaszki manny orkiszowej,
  • 1 łyżka żółtej pasty curry,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • mąka kukurydziana,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • 300 ml płynnego przecieru pomidorowego*,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry,
  • olej do smażenia,
Rybę zmielić  w maszynce do mięsa, nie miksować – podczas mielenia ryby zmielimy również ewentualne pozostałe ości, natomiast podczas miksowania ości pozostaną. Do mięsa dodać pastę curry, sól, żółtka, dokładnie wymieszać. Białka ubić dodając szczyptę soli, wyłożyć na  masę rybną, dodać mleko kokosowe w proszku, kaszę i dokładnie ale delikatnie wymieszać. Formować kulki, oprószać mąką, obtaczać w roztrzepanych jajkach i obtaczać w bułce tartej.
Cebule i czosnek posiekać. Podsmażyć cebulę i czosnek na oleju, następnie dodać pastę curry, podsmażyć. Dodać przecier i mleko kokosowe, dusić aż cebula będzie miękka.
Kulki rybne smażyć w głębokim tłuszczu około 6 minut.
Podawać z sosem pomidorowo kokosowym i ryżem.

*używam domowy przecier pomidorowy – nie jest on bardzo gęsty, zamiast niego można użyć pomidory krojone z puszki.

1 komentarz: