niedziela, 25 sierpnia 2013

Lekki chłodnik




  • pęczek botwinki z ładnymi buraczkami,
  • sok z ½ cytryny,
  • sól,
  • cukier,
  • 3-5 ogórków gruntowych – zależy od wielkości,
  • ½ pęczka koperku,
  • 1 litr ayranu – napój turecki z jogurtu z wodą, solony,
  • jajka ugotowane na twardo
Botwinę oczyścić, dokładnie umyć, posiekać, włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą. Ugotować al dente (nie lubię rozgotowanej botwinki), dodać sok cytrynowy, sól (pamiętajmy, że ayran jest solony), cukier do smaku.
Odstawić do ostudzenia.
Ogórki obrać i pokroić w kostkę, koperek posiekać. Do botwinki dodać pokrojonego ogórka, koperek oraz ayran, wymieszać doprawić do smaku. Podawać z jajkami.
Pamiętajmy, że wszystkie warzywa i owoce przed użyciem należy umyć. Nie zawsze piszę "umyć" ale to jest oczywiste.

1 komentarz: