środa, 28 sierpnia 2013

Suszone pomidory w oliwie


Suszone pomidory powinno się przygotowywać z pomidorów odmiany Lima, Roma... Są to podłużne pomidory, w środku mięsiste, z bardzo małą ilością pestek. 


  • pomidory podłużne,
  • sól,
  • oliwa,
  • bazylia,
  • tymianek,
  • czosnek,
  • ocet,
  • cukier,
Pomidory można suszyć w suszarce do warzyw i owoców lub w piekarniku nastawionym na 65 stopni z termo obiegiem, przy uchylonych drzwiczkach. Jeżeli suszymy w piekarniku pomidory należy układać na kratkach. 


Pomidory umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć przecięciem do góry. 
Kiedy po kilku godzinach skórka się pomarszczy i pomidory dobrze „przewiędły” można już je wyjmować. Ja robię dwie wersje suszonych pomidorów – mniej i bardziej suszone. Te mniej suszone wyjmuję gdy brzegi pomidorów porządnie się pomarszczą i pomidory „przewiędły”. Gdy przetrzymujemy pomidory na bardziej suszone należy uważać, aby ich nie spalić – nie mogą wyschnąć na „wiór”, powinny być lekko mięsiste.
Pomidory przełożyć do wyparzonych słoików, do 3/5 wysokości. Na każdy słoik (ok. 0,7 litra) dodać łyżeczkę octu, dwie szczypty soli, 1,5 ząbka pokrojonego w plasterki czosnku, kilka pokrojonych listków bazylii i gałązkę tymianku. Podgrzać oliwę - zacznie unosić się zapach – gorącą oliwą zalać pomidory.  Oliwę wlewać do pełna. Słoiki zakręcić i odstawić, same się zawekują.




4 komentarze:

  1. a co zrobic z ta oliwa po suszonych pomidorach? czy tylko do salatek czy yez mozna na niej smazyc????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. używam tak jak normalną oliwę, nadaje smak i aromat przyrządzanym na niej potrawom :)

      Usuń