czwartek, 6 sierpnia 2015

Torcik śmietankowo owocowy


  •  ciasto:
  • 125 ml wody,
  • 40 g masła,
  • 100 g mąki,
  • 3 średnie jajka,
  •  
  • masło do smarowania blachy,
  • mąka do podsypywania, 
  •  
  • krem:
  • 6-7 łyżek cukru pudru,
  • 750 ml śmietany kremówki,
  • cukier waniliowy,
  • usztywniacz do śmietany*
  •  
  • 600 g owoców –borówki amerykańskiej,


Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli – gotować aż zacznie się dobrze pienić. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrabiać ciasto - w tym czasie garnek stoi na najmniejszym ogniu.
Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Chwilę przestudzić i dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.
Spód od tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką.
Ciasto podzielić na 3 części.


Jedną część ciasta rozsmarować na spodzie tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut. Upieczone ciasto odłożyć.
Z pozostałymi częściami ciasta postąpić tak samo.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Jeżeli używamy usztywniacza, dodać go według instrukcji na opakowaniu.
Owoce umyć, osuszyć.
Jeden płat ciasta położyć na paterze/talerzu, ułożyć na nim 2/5 śmietany, na śmietanie rozsypać owoce, lekko docisnąć dłonią, aby zanurzyły się w śmietanie.
Przykryć drugim płatem, na którym ułożyć 2/5 śmietany, na śmietanie rozsypać owoce, docisnąć.
Przykryć trzecim płatem, ułożyć na nim resztę (1/5) śmietany, posypać owocami.
Odstawić na godzinę.


*gdy ubita śmietana ma dłużej postać dodaję usztywniacz, niestety jestem skazana na sklepową śmietanę a ona różnie się ubija


2 komentarze: