- ciasto:
 - 180 g mąki,
 - 1 jajko,
 - 75 g masła,
 - 5 łyżek zimnej wody,
 - szczypta soli,
 - szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
 - ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
 - farsz:
 - 100 g suszonych pomidorów z oleju,
 - 40 g kaparów
 - 70 g oliwek (u mnie z papryką),
 - 1/2 cebuli,
 - 125 g mozzarelli,
 
Wszystkie
składniki ciasta włożyć do blendera i krótko zmiksować. Wyjąć,
zlepić formując spłaszczoną kostkę, zawinąć w folię spożywczą
i włożyć do lodówki na pół godziny. 
Cebulę
pokroić w kostkę.
Pomidory
pokroić w paski.
Oliwki
pokroić w plasterki (każdą oliwkę na 4 plasterki).
Na
2 łyżkach oleju (olej w którym były pomidory) podsmażyć cebulę.
Dodać do niej pokrojone pomidory, oliwki, oraz kapary.
Zamieszać,
przesmażyć.
Doprawić
do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Foremkę
do tarty (średnica 20 cm) wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić
na 2 równe części, rozwałkować i wyłożyć nim foremki. Ciasto
ponakłuwać widelcem. 
Na
cieście ułożyć połowę sera rozrywając go na nieduże kawałki.
Na mozzarelli ułożyć farsz. Przykryć resztą sera (również
rozrywając ser na drobniejsze kawałki).
Piec
w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut, aż się
zrumieni. 
zastawa z






Dziękuję za inspirację. Ciasto rewelacyjne. Moja tarta to kurczak, ser feta i suszone pomidory...Poezja! Za oliwkami nie przepadam.
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za miłe słowa :) Kombinacji może być dużo, to jedna z propozycji, trzeba cały czas szukać swoich kombinacji smakowych :)
Usuń