środa, 8 grudnia 2021

Żur postny z grzybami


Żur postny z grzybami, zupa postna, którą podaje się w Wielki Piątek, ale również często podczas kolacji wigilijnej.

Można go gotować na wywarze warzywnym, na mleku lub na wodzie.

Przedstawiam moją wersję żuru postnego.



  • 0,5 l dobrego żurku,

  • 60 g grzybów suszonych (u mnie prawdziwki i podgrzybki),

  • 1 cebula,

  • 2 – 3 ząbki czosnku,

  • 2 – 3 ziemniaki (najlepiej sałatkowe, aby się nie rozpadały podczas gotowania),

  • listek laurowy,

  • 2 – 3 ziarna ziela angielskiego,

  • 6 – 8 ziaren pieprzu,

  • sól,

  • szczypta cukru,

  • 2 łyżki oleju,



Grzyby włożyć do garnuszka, zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić na około godzinę.

Grzyby odsączyć, płynu w którym się moczyły nie wylewać!

Grzyby pokroić.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju,

dodać czosnek. Przesmażyć.

Dodać grzyby, wlać wodę, w której się moczyły i dusić, aż grzyby będą miękkie.

Do podduszonych grzybów z cebulą, dodać ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały.

Następnie dodać żurek zamieszać i zagotować.

Gotować kilka minut. Doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.

Można dodać śmietanę, ale nie ma potrzeby.





2 komentarze:

  1. Żur z suszonymi grzybami, to coś co praktykuję już od kilku lat i uważam, że jest doskonały! Dużo lepszy niż zwykły żur i dużo lepszy niż zwykła grzybowa:P Takie połączenie doskonałe:D

    OdpowiedzUsuń