środa, 13 lipca 2022

Tosty z jajkami zapiekane pod beszamelem


Mini tosty z jajkami zapiekane pod beszamelem na podstawie przepisu jaja z beszamelem z broszury „100 postnych i jarskich dańwydanej przez Towarzystwo Wydawnicze Bluszcz w dwudziestoleciu międzywojennym.

Mini tosty a w zasadzie bouchees z jajkiem zapiekane pod beszamelem.

Bouchees według Pani Elżbiety, czyli Elżbiety Kiewnarskiej, popularnej autorki przepisów kulinarnych w międzywojennej Polsce, to „malusie, bardzo eleganckie i wykwintne tartynki, podawane na bardzo eleganckich przyjęciach, przed obiadem i przed kolacją do wódki, które się na tacach po salonie obnosi. Muszą być tak małe, żeby je od razu do ust włożyć można było, czyli mieć rozmiar przedwojennego (I Wojną Światowa) srebrnego rubla (średnica 33,5 mm). Nie idzie o to, aby koniecznie były okrągłe, mogą być czworokątne, podłużne, zawsze jednak tak małe, aby się z łatwością od razu w ustach zmieścić mogły”.

O bouchees Pani Elżbieta pisała w broszurze „Zimne przekąskiwydanej przez Towarzystwo Wydawnicze Bluszcz w dwudziestoleciu międzywojennym.


Tosty przygotowałam na sucharkach.


Przygotować sos beszamelowy.

Na patelni rozpuścić masło.

Dodać mąkę i wymieszać. Nie rumienić.

Wlać mleko i mieszając zagotować.

Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową

Sos wymieszać z rozbełtanym żółtkiem. Nie gotować.

Obrane jajka pokroić na niezbyt grube plasterki.

Sucharki posmarować masłem.

Na każdym ułożyć plasterek jajka.

Na jajkach położyć pełną łyżeczkę sosu beszamelowego.

Posypać tartym serem.




Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 8 minut.

Przybrałam paseczkami pomidorów.



  • 3 jajka ugotowane na twardo,

  • 18 – 20 mini sucharków,

  • 2 łyżki świeżo startego twardego sera,

  • Sos beszamelowy:

  • 10 g masła,




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz