środa, 20 lipca 2022

Mini tarty z brzoskwiniami lub nektarynkami


Ciasto francuskie często kupuję gotowe.

Zwracam uwagę, aby było z masłem a nie z innymi tłuszczami. Można oczywiście samemu przygotować ciasto francuskie, ale na to potrzeba trochę czasu, chyba że przygotujemy ciasto francuskie według starego przepisu.

A gdy już mamy ciasto francuskie, to proponuję mini tarty z brzoskwiniami lub nektarynkami.

Z podanych poniżej składników upiekłam 4 mini tarty (foremki o średnicy 12 cm).


Brzoskwinie lub nektarynki obrać, wyjąć pestki. Pokroić.

Migdały zetrzeć (migdałów nie obieram ze skórki).

2 jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dalej ubijając dodać cukier waniliowy i sok cytrynowy. Masę jajeczną wymieszać z migdałami.


Ciasto francuskie rozwałkować do wymaganej wielkości, wszystko zależy od posiadanych form.




Formy do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć je ciastem.

Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem.

Na cieście ułożyć owoce.

Na owoce wylać masę jajeczną.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na najniższy poziom na 25 – 25 minut, aż masa ładnie się zrumieni.




  • Ciasto francuskie (u mnie 460 g),

  • 4 – 5 brzoskwiń lub nektarynek,

  • 3 jajka,

  • 80 g migdałów,

  • 60 g cukru pudru,

  • cukier waniliowy,

  • sok z 1/2 cytryny,



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz