wtorek, 2 sierpnia 2022

Ciasto z wiśniami i budyniem


Masa budyniowa: zagotować mleko. Proszek budyniowy wymieszać z cukrem. Dodać trochę gorącego mleka, wymieszać i wlać do reszty mleka. Mieszając zagotować.


Wiśnie: owoce umyć, wydrylować. Wrzucić do garnka, dodać zmielone i przesiane przyprawy i zagotować. Doprawić do smaku cukrem. Ostudzić. Wiśnie odcedzić, wytworzonego sosu nie wylewać, będzie pyszny do picia z wodą.

Formę do pieczenia (u mnie forma o wymiarach 22x22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.



Ciasto: jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.

Do formy przełożyć 1/2 ciasta, równo rozsmarować.

Na cieście ułożyć 1/2 wiśni.

Na wiśniach rozłożyć budyń.

Na warstwę budyniową wyłożyć resztę ciasta.

Na wierzchu ułożyć wiśnie i delikatnie docisnąć.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.




  • Ciasto:

  • 5 jajek,

  • 350 g cukru pudru,

  • 400 g mąki pszennej,

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1,4 kg owoców – agrest, wiśnie, czereśnie, jagody…

  • wiśnie:

  • 1,5 kg wiśni,

  • 1 torebka kardamonu,

  • 3 – 5 goździków,

  • 2 - 3 łyżki cukru,

  • masa budyniowa:

  • 700 ml mleka,

  • 2 opakowania budyniu bez cukru (u mnie jeden waniliowy, drugi z kawałkami malin),

  • 5 łyżek cukru,








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz