Masa budyniowa: zagotować mleko. Proszek budyniowy wymieszać z cukrem. Dodać trochę gorącego mleka, wymieszać i wlać do reszty mleka. Mieszając zagotować.
Wiśnie: owoce umyć, wydrylować. Wrzucić do garnka, dodać zmielone i przesiane przyprawy i zagotować. Doprawić do smaku cukrem. Ostudzić. Wiśnie odcedzić, wytworzonego sosu nie wylewać, będzie pyszny do picia z wodą.
Formę do pieczenia (u mnie forma o wymiarach 22x22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Ciasto: jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Do formy przełożyć 1/2 ciasta, równo rozsmarować.
Na cieście ułożyć 1/2 wiśni.
Na wiśniach rozłożyć budyń.
Na warstwę budyniową wyłożyć resztę ciasta.
Na wierzchu ułożyć wiśnie i delikatnie docisnąć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.
Ciasto:
5 jajek,
350 g cukru pudru,
400 g mąki pszennej,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1,4 kg owoców – agrest, wiśnie, czereśnie, jagody…
wiśnie:
1,5 kg wiśni,
1 torebka kardamonu,
3 – 5 goździków,
2 - 3 łyżki cukru,
masa budyniowa:
700 ml mleka,
2 opakowania budyniu bez cukru (u mnie jeden waniliowy, drugi z kawałkami malin),
5 łyżek cukru,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz