piątek, 5 sierpnia 2022

Oranżada


Oranżada to orzeźwiający napój z soku pomarańczowego, cukru i wody gazowanej. Podobnie jak lemoniada, jest idealnym napojem na upalne dni.

Oranżada jest napojem bardzo łatwym w przygotowaniu.

Proponuję przepis z książki kucharskiej Marii Gałeckiej i Haliny Kulzowej „Kuchnia Polska”, z 1939 roku. 


Do 1 litra zimnej wody dodać cukru, wcisnąć sok z pomarańczy i cytryny przecedzone przez sitko.

Do szklanek włożyć plasterki pomarańczy.

Wlać oranżadę.

Można dodać kostki lodu.



Halina Kulzowa i Maria Gałecka pisały, aby: „lemonjadę, jak i inne napoje zimne, podaje się w dzbankach kryształowych; w dzban taki włożyć na dno trochę czystego lodu w kawałkach, a dopiero potem wlać lemonjadę, i tyle plasterków cytryny, ile będzie szklaneczek płynu”, tak samo podaje się oranżadę.


  • 1 litr zimnej wody (najlepiej gazowanej),

  • 100 g cukru,

  • 2 - 3 pomarańcze,

  • 1 cytryna,

  • tyle plasterków pomarańczy w skórce ile szklanek,

  • kostki lodu





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz