Oranżada to orzeźwiający napój z soku pomarańczowego, cukru i wody gazowanej. Podobnie jak lemoniada, jest idealnym napojem na upalne dni.
Oranżada jest napojem bardzo łatwym w przygotowaniu.
Proponuję przepis z książki kucharskiej Marii Gałeckiej i Haliny Kulzowej „Kuchnia Polska”, z 1939 roku.
Do 1 litra zimnej wody dodać cukru, wcisnąć sok z pomarańczy i cytryny przecedzone przez sitko.
Do szklanek włożyć plasterki pomarańczy.
Wlać oranżadę.
Można dodać kostki lodu.
Halina Kulzowa i Maria Gałecka pisały, aby: „lemonjadę, jak i inne napoje zimne, podaje się w dzbankach kryształowych; w dzban taki włożyć na dno trochę czystego lodu w kawałkach, a dopiero potem wlać lemonjadę, i tyle plasterków cytryny, ile będzie szklaneczek płynu”, tak samo podaje się oranżadę.
1 litr zimnej wody (najlepiej gazowanej),
100 g cukru,
2 - 3 pomarańcze,
1 cytryna,
tyle plasterków pomarańczy w skórce ile szklanek,
kostki lodu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz