Polędwiczki pieczone w kawie.
Polędwiczki oczyścić z błon.
Przyprawy wymieszać (składniki wcierki). Natrzeć nimi polędwiczki i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny, najlepiej do następnego dnia.
Na rozgrzanym smalcu obsmażyć polędwiczki ze wszystkich stron na rumiano.
Przełożyć do naczynia do zapiekania, wlać espresso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 – 25 minut.
Upieczoną polędwiczkę wyjąć i odłożyć. Gdy będziemy robić sos zdąży „odpocząć”.
Sos z pieczenia przelać do rondelka, zagotować, doprawić do smaku cukrem.
Dodać 50 g pokrojonego zimnego masła i wymieszać.
Polędwiczkę pokroić, polać sosem i podawać.
2 polędwiczki wieprzowe,
wcierka:
1 łyżka soli,
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
2 łyżki jasnobrązowego cukru,
1 łyżka świeżo mielonej kawy,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
2 łyżki smalcu,
100 ml espresso,
2 – 3 łyżki cukru,
50 g zimnego masła,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz