piątek, 12 sierpnia 2022

Polędwiczki pieczone w kawie



Polędwiczki pieczone w kawie.

Polędwiczki oczyścić z błon.




Przyprawy wymieszać (składniki wcierki). Natrzeć nimi polędwiczki i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny, najlepiej do następnego dnia.

Na rozgrzanym smalcu obsmażyć polędwiczki ze wszystkich stron na rumiano.




Przełożyć do naczynia do zapiekania, wlać espresso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 – 25 minut.

Upieczoną polędwiczkę wyjąć i odłożyć. Gdy będziemy robić sos zdąży „odpocząć”.

Sos z pieczenia przelać do rondelka, zagotować, doprawić do smaku cukrem.

Dodać 50 g pokrojonego zimnego masła i wymieszać.

Polędwiczkę pokroić, polać sosem i podawać.



  • 2 polędwiczki wieprzowe,

  • wcierka:

  • 1 łyżka soli,

  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,

  • 2 łyżki jasnobrązowego cukru,

  • 1 łyżka świeżo mielonej kawy,

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,

  • 2 łyżki smalcu,

  • 100 ml espresso,

  • 2 – 3 łyżki cukru,

  • 50 g zimnego masła,





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz