środa, 17 sierpnia 2022

Pierniczki czekoladowe – ciasteczka czekoladowe


Pierniczki czekoladowe a raczej ciasteczka czekoladowe.

Nie ma w nich ani miodu, ani przypraw korzennych.

Przepis z książki Walburgi Fójcikowej „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji.

W słowie wstępnym, Paweł Lipka (prezes Zjednoczenia) tak pisze o książce: „Dzieło to jest pierwszą książką kucharską polską u nas na Śląsku Cieszyńskim w Czechosłowacji. Zawiera przepisy, które zalecają przygotowywać pokarmy i według naszych zwyczajów polskich i według naszych smaków śląskich i odpowiednio do naszej zamożności. (…) Autorką naszej książki, która przynosi chlubę polskiej niewieście śląskiej, jest zaszczytnie nam wszystkim znana p. Walburga Fójcikowa, długoletnia kierowniczka polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej”.


Czekoladę zetrzeć na tarce.

Migdały zetrzeć lub zmiksować.

Zagnieść na stolnicy ciasto z mąki, masła, migdałów, cukru, czekolady, żółtek gotowanych i jajka.

Zagniecione ciasto zawinąć w ściereczkę i odłożyć w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 2 godziny.

Ciasto wałkować na grubość około 5 mm.

Wycinać dowolne kształty.

Ciastka posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać migdałami mielonymi lub płatkami.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.




  • 70 g mąki pszennej,

  • 70 g zimnego masła,

  • 70 g migdałów w łupinkach,

  • 70 g cukru,

  • 2 żółtka ugotowane na twardo,

  • 1 jajko,


  • mąka do podsypywania przy wałkowaniu,

  • 1 jajko,

  • migdały tarte lub płatki migdałów do przybrania,




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz