Pierniczki czekoladowe a raczej ciasteczka czekoladowe.
Nie ma w nich ani miodu, ani przypraw korzennych.
Przepis z książki Walburgi Fójcikowej „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji.
W słowie wstępnym, Paweł Lipka (prezes Zjednoczenia) tak pisze o książce: „Dzieło to jest pierwszą książką kucharską polską u nas na Śląsku Cieszyńskim w Czechosłowacji. Zawiera przepisy, które zalecają przygotowywać pokarmy i według naszych zwyczajów polskich i według naszych smaków śląskich i odpowiednio do naszej zamożności. (…) Autorką naszej książki, która przynosi chlubę polskiej niewieście śląskiej, jest zaszczytnie nam wszystkim znana p. Walburga Fójcikowa, długoletnia kierowniczka polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej”.
Czekoladę zetrzeć na tarce.
Migdały zetrzeć lub zmiksować.
Zagnieść na stolnicy ciasto z mąki, masła, migdałów, cukru, czekolady, żółtek gotowanych i jajka.
Zagniecione ciasto zawinąć w ściereczkę i odłożyć w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 2 godziny.
Ciasto wałkować na grubość około 5 mm.
Wycinać dowolne kształty.
Ciastka posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać migdałami mielonymi lub płatkami.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
70 g mąki pszennej,
70 g zimnego masła,
70 g migdałów w łupinkach,
70 g cukru,
2 żółtka ugotowane na twardo,
1 jajko,
mąka do podsypywania przy wałkowaniu,
1 jajko,
migdały tarte lub płatki migdałów do przybrania,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz