poniedziałek, 8 sierpnia 2022

Jagnięcina szarpana


Przepis na szarpaną jagnięcinę stworzyłam inspirując się „konfiturą jagnięcą” serwowaną przez Piotra Lenarta koordynatora szlaku „Niech Cie Zakole” i promotora rodzimej jagnięciny. 




Jagnięcina, trufla wśród mięs, nie stanowi żadnej tajemnicy dla Piotra Lenarta, potrafi z niej wyczarować pyszne gulasze, pieczenie, kiełbasy i inne pyszności, a nie tylko kotleciki z kostką.



Podczas wizyty na Szlaku miałam przyjemność spróbować wielu dań przygotowanych przez Piotra Lenarta, między innymi konfiturę z jagnięciny podaną na pierniku.

Konfitura z jagnięciny bardzo mi zasmakowała i postanowiłam stworzyć coś smakowo podobnego.



Owoce suszone opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda ma przykryć owoce ale nie wlewajmy jej zbyt dużo, lepiej później dolać przegotowanej wody niż mieć „cienki” kompocik). Zagotować, gotować 5 minut, wrzucić skórkę cytryny (cytrynę umyć, sparzyć i cienko obrać), przykryć. Zestawić z ognia.

Przyprawy zemleć. Wymieszać z solą.

Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na minimum 2 godziny.

W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron.

Dodać posiekany czosnek, przesmażyć.

Wlać kompot z suszonych owoców, dodać rozmaryn i cynamon, przykryć.

Dusić na niewielkim ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie, około 4 godzin.

Ugotowane owoce suszone pokroić (ja jabłka i gruszki obrałam ze skórki).

Gotowe mięso wyjąć i rozdrobnić, powinno się rozdzielać.

Płyn z gotowania przecedzić. Potrzebujemy około 100 ml sosu, jeżeli płynu jest zbyt dużo gotować, aż odparuje.

Mięso przełożyć do garnka, dodać pokrojone owoce, doprawić do smaku miodem gryczanym, solą i sokiem z cytryny.

Zagotować.

Przełożyć do miseczki, słoika... i odstawić do lodówki.

Podałam na grzankach.




  • 700 – 800 g jagnięciny (np. łopatka, karkówka, udziec),


  • 6 goździków,

  • 16 ziaren pieprzu,

  • 1,5 łyżeczki soli,

  • 5 ziaren ziela angielskiego,

  • 2 łyżki smalcu do smażenia,


  • 50 g suszonych śliwek,

  • 50 g suszonych gruszek,

  • 50 g suszonych jabłek,

  • 1/2 cytryny,


  • 4 – 5 ząbków czosnku,

  • 1/2 laski cynamonu,

  • gałązka rozmarynu,


  • 2 łyżki miodu gryczanego,







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz