sobota, 17 września 2022

Pierożki z sera – ciasteczka z ciasta serowego



Ciasteczka z sera, w oryginale pierożki ze sera. Ciasteczka z ciasta z białym serem z marmoladą.

Przepis z książki Walburgi Fójcikowej „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji.

W słowie wstępnym, Paweł Lipka (prezes Zjednoczenia) tak pisze o książce: „Dzieło to jest pierwszą książką kucharską polską u nas na Śląsku Cieszyńskim w Czechosłowacji. Zawiera przepisy, które zalecają przygotowywać pokarmy i według naszych zwyczajów polskich i według naszych smaków śląskich i odpowiednio do naszej zamożności. (…) Autorką naszej książki, która przynosi chlubę polskiej niewieście śląskiej, jest zaszczytnie nam wszystkim znana p. Walburga Fójcikowa, długoletnia kierowniczka polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej”.


Ser zemleć lub przetrzeć przez sito.

Utrzeć masło na „śmietanę”.

Dalej ubijając dodawać biały ser. 

Następnie dodać mąkę i wymieszać.

Wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść.

Cienko wałkować.

Według przepisu należy pokrajać w czworoboki, nałożyć w środek tęgiej marmelady, złożyć w trójkąt, przycisnąć mocno, obrównać radełkiem...”




Ja na rozwałkowanym cieście układałam marmoladę, przykrywałam ciastem, dociskałam i wycinałam ciasteczka.

Posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec do zrumienienia, około 25 – 30 minut.



  • 200 g białego sera,

  • 200 g miękkiego masła,

  • 200 g mąki krupczatki,

  • marmolada, u mnie marmolada morelowa,

  • żółtko,

  • 2 łyżki mleka,




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz