wtorek, 13 września 2022

Tarta z kukurydzą


Ciasto francuskie przeważnie kupuję gotowe. Zwracam uwagę, aby było z masłem a nie z innymi tłuszczami. Można oczywiście samemu przygotować ciasto francuskie, ale na to potrzeba trochę czasu, chyba że przygotujemy ciasto francuskie według starego przepisu.

A gdy już mamy ciasto francuskie, to proponuję zrobić tartę z kukurydzą.


Kukurydzę obrać z liści, przyciąć końcówkę i wierzchołek. Włożyć do gotującej się lekko osolonej i ocukrzonej wody z łyżką masła. Gotować 5 – 10 minut.

Ściąć ziarna. Ustawić kolbę kukurydzy w misce na mniejszej miseczce odwróconej do góry dnem i ścinać ostrym nożem ziarna.

Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć.

Paprykę pokroić w kostkę.

Wymieszać kukurydzę z papryką i boczkiem. Doprawić do smaku ostrą papryką.

Cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Jajka ubić.

Dodać do nich musztardę, śmietanę i ser, wymieszać.

Formę do tarty posmarować masłem, wyłożyć ciastem francuskim.



Na cieście ułożyć farsz kukurydziany.

Polać polewą z jajek i sera.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 – 25 minut.

Można podawać na ciepło i zimno.





  • 2 arkusze ciasta francuskiego, 
  • 2 - 3 kolby kukurydzy (może być również kukurydza z puszki),
  • 1 duża czerwona papryka (u mnie ramiro),
  • 150 g boczku wędzonego,

  • 
    	
  • 2 jajka,
  • 100 ml 30% śmietanki,
  • 150g sera cheddar, 
  • 2 łyżeczki musztardy (u mnie francuska)
  • 0,5 – 1 łyżeczka ostrej papryki lub chili,
  • 
    


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz