sobota, 5 listopada 2022

Ragoût z gęsi z grzybami


Ragoût z gęsi z suszonymi grzybami w porterze.



Z nóg gęsi zdjąć skórę, wyciąć kości.

Ze skóry wytopić tłuszcz.

Kości zostawić do zupy.

Mięso pokroić w paski krojąc w poprzek włókien.

Oprószyć solą i mąką.

Cebule pokroić w cienkie półplasterki.

Grzyby rozdrobnić.

Na patelni rozgrzać trochę wytopionego tłuszczu gęsiego, wrzucić mięso. Obsmażyć ze wszystkich stron.

Przełożyć do garnka, wlać gorący bulion i trzymać na małym ogniu.

Na patelnię włożyć trochę tłuszczu, wrzucić cebulę i razem przesmażyć. Dodać grzyby i smażyć kilka minut mieszając.

Dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek, przesmażyć. Wlać 200 ml wody i dusić cebulę do miękkości.

Przełożyć do mięsa.

Na patelnię wlać piwo, zagotować, wlać do mięsa.

Wsypać 1/2 łyżeczki soli, dodać miód, wlać 300 ml wody i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

W trakcie gotowania doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny.

Można zagęścić mąką.



  • 2 nogi gęsie,

  • mąka pszenna,

  • 100 ml bulionu (najlepiej gęsiego, ale może być wołowy lub drobiowy, oczywiście najlepszy domowy),

  • 2 cebule,

  • 50 g grzybów suszonych,

  • 200 ml piwa porter,

  • 1 łyżka miodu (u mnie gryczany),

  • 6 ziaren pieprzu,

  • 3 ziarna ziela angielskiego,

  • tłuszcz, najlepiej gęsi,

  • sól,

  • cukier,

  • sok z cytryny.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz