poniedziałek, 28 listopada 2022

Suszenica


Suszenica, zupa z suszonych owoców, takich jak na wigilijny kompot.

Przepis z przedwojennej broszury „Zupy i sosy” wydawnictwa Bluszcz.


Owoce suszone włożyć do garnka i zalać zimną wodą i odstawić, najlepiej na noc.

Następnego dnia gotować owoce w tej samej wodzie, do miękkości.

Ugotowane owoce odcedzić, wywaru nie wylewać!, zemleć w maszynce do mięsa i przetrzeć przez sito.

Połączyć z wywarem, dolać przegotowaną wodę, tyle aby otrzymać dwa litry zupy.

Dodać kawałek laski cynamonu, 5 goździków, zagotować.

Doprawić do smaku cukrem.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 50 ml zimnej wody, dolać trochę gorącego płynu, wymieszać i połączyć z zupą.

Suszenicę podawać ze śmietaną i grzankami.




  • 500 g owoców suszonych (jabłek, gruszek, śliwek w równych proporcjach),

  • kawałek laski cynamonu,

  • 5 – 6 goździków,

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

  • cukier


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz