sobota, 10 grudnia 2022

Pączki czekoladowe - ciastka czekoladowo migdałowe


Pączki czekoladowe, a raczej ciastka migdałowo – czekoladowe z kremem czekoladowym.

Pyszne ciasteczka czekoladowo – migdałowe z pysznym kremem czekoladowy, według przepisu z książki Walburgi Fójcikowej „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji.

W słowie wstępnym, Paweł Lipka (prezes Zjednoczenia) tak pisze o książce: „Dzieło to jest pierwszą książką kucharską polską u nas na Śląsku Cieszyńskim w Czechosłowacji. Zawiera przepisy, które zalecają przygotowywać pokarmy i według naszych zwyczajów polskich i według naszych smaków śląskich i odpowiednio do naszej zamożności. (…) Autorką naszej książki, która przynosi chlubę polskiej niewieście śląskiej, jest zaszczytnie nam wszystkim znana p. Walburga Fójcikowa, długoletnia kierowniczka polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej”.



Z podanej ilości produktów otrzymamy około 30 ciasteczek.

Do przygotowania ciastek użyłam czekolady deserowej.



Ciastka: migdały, mąkę, czekoladę, cukier, masło i wanilię zmiksować.

Masę wyłożyć na stolnicę i zagnieść.

Ciasto schłodzić.

Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm.

Wycinać kółka (u mnie średnicy 5,5 cm).

Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 20 minut.


Przygotować krem: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej –pokruszoną czekoladę wrzucić do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada zacznie się topić, wymieszać ją. Nie dopuścić do przegrzania.

Masło ubić „na śmietanę”, dalej ubijając dodać cukier, gdy masa będzie pulchna dodać rozpuszczoną czekoladę, żółtko i wanilię, a następnie śmietanę.

Ubijać, aż masa będzie pulchna.


Polewa: pokruszoną czekoladę wrzucić do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada zacznie się topić, wymieszać ją. Nie dopuścić do przegrzania. W garnuszku zagotować masło z cukrem i wodą, wlać do czekolady i wymieszać.


Na upieczone ciastko wyciskać krem i przykrywać drugim.

Ciastko polać czekoladą i posypać siekanymi migdałami.




  • Ciastka:

  • 200 g mąki pszennej,

  • 150 g twardego masła,

  • 150 g cukru,

  • 150 g migdałów (u mnie w łupince),

  • esencja waniliowa lub cukier waniliowy,

  • krem:

  • 50 g masła,

  • 80 g cukru,

  • esencja waniliowa lub cukier waniliowy,

  • 120 g czekolady,

  • 1 żółtko (jajko przed rozbiciem sparzyć),

  • 2 łyżki śmietany kremówki (30%),

  • polewa:

  • 200 g czekolady,

  • 60 g masła,

  • 60 g cukru pudru,

  • 6 łyżek wody.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz