środa, 4 stycznia 2023

Pączki orzechowe – kruche ciasteczka z kremem orzechowym


Pączki orzechowe, a może bardziej kruche ciasteczka z kremem orzechowym.

Dlaczego pączki, nie wiem, może ktoś wie...

Przepis z książki Walburgi Fójcikowej, długoletniej kierowniczki polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej, „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji.




Ciasto: z mąki, masła, cukru i żółtka zagnieść ciasto.

Podsypując lekko mąką ciasto wywałkować na grubość około 0,5 cm.

Wykrawać placuszki o średnicy około 4 cm.

Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Posmarować lekko rozbełtanym białkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 10 – 15 minut.

Odstawić do ostudzenia.

Przygotować krem: zagotować mleko z cynamonem, cukrem i wanilią. Wsypać orzechy i czekoladę, zagotować.

Zestawić z ognia, dodać masło i wymieszać.

Odstawić do wystudzenia.

Na upieczone ciasteczka nakładać krem, przykrywać drugim ciastkiem.

Polewa czekoladowa: pokruszoną czekoladę wrzucić do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada zacznie się topić, wymieszać ją. Nie dopuścić do przegrzania. W garnuszku zagotować masło z cukrem i wodą, wlać do czekolady i wymieszać.

Ciastka polać czekoladą, każde udekorować orzeszkiem laskowym.




  • Ciasto:

  • 105 g mąki pszennej,

  • 70 g masła,

  • 35 g cukru,

  • 1 jajko,

  • krem:

  • 100 ml mleka,

  • szczypta cynamonu,

  • 70 g cukru,

  • ekstrakt waniliowy,

  • 140 g posiekanych (w drobną kostkę) orzechów laskowych,

  • 50 g czekolady deserowej,

  • 50 g zimnego masła,

  • polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady deserowej,

  • 30 g masła,

  • 30 g cukru pudru,

  • 3 łyżki wody,

  • prażony orzechy laskowe do przybrania





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz