sobota, 11 lutego 2023

„Stroganow” z sarniny


Beef Stroganow to kawałki dobrej jakości mięsa wołowego (polędwica, pierwsza krzyżowa) smażonego na maśle z cebulą, w sosie śmietanowym. Do sosu dodawano, w rożnych wersjach, przecier pomidorowy.

Maria Ochorowicz - Monatowa w książce Uniwersalna książka kucharska z 1910 roku, w przepisie polędwica ”a la Strogonow” poleca dodać , sardele, słoninę i sos Cabul.

W książkach innych autorów dodawano śmietanę, musztardę, przecier pomidorowy, paprykę w proszku...

Proponuję przygotować stroganowa z mięsa z sarny. Oczywiście bez nowoczesnych dodatków w postaci ogórka kiszonego czy pieczarek. Ale o tym więcej w przepisie na stroganowa z wołowiny.




Stroganow z sarniny
.

Dwie godziny przed gotowaniem sarninę pokroić na cienkie paski (kroimy w poprzek włókien). Mięso oprószyć solą i pieprzem.

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.

Łyżkę masła wymieszać z mąką, zrumienić. Rozprowadzić 500 ml bulionu.

Zagotować.

Dodać musztardę, wymieszać i zagotować. Przecedzić.

Dodać śmietanę i koncentrat pomidorowy.

Doprawić do smaku.

Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę, przesmażyć. Powoli wlewać bulion mieszając, tak aby nie powstały grudki. Trzymać w cieple.

Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło, cebulę i pokrojone mięso.

Zrumienić.

Przełożyć do sosu, przykryć i postawić na 20 minut na małym ogniu.

Zagotować.

Podawać.




  • 600 g sarniny,

  • 1 cebula,

  • sól,

  • pieprz,

  • 1 łyżka mąki,

  • 4 łyżki masła,

  • 500 ml bulionu,

  • 2 łyżki śmietany,

  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz