wtorek, 28 marca 2023

Niedrogi serzaniec – sernik


Serzaniec czyli sernik, przepis z książki z lat dwudziestych – trzydziestych XX wieku, Torty i ciasta domowe Marii Wiśniewskiej.

Serzaniec na spodzie z ciasta kruchego. Masa serowa z dodatkiem drożdży.



Kruchy spód: wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować, lub zagnieść na stolnicy.

Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki.

Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni.

Masa serowa: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru.

Ser zemleć, lub lepiej zetrzeć. Ja ścieram w robocie.

Utrzeć ser z masłem. Stopniowo dodawać drożdże, jajka i cukier.

Następnie dodać skórkę cytrynową, migdały, rum z szafranem.

Jeżeli masa będzie zbyt sucha dodać 1 – 2 łyżki śmietany.

Jeżeli masa będzie zbyt płynna dodać 1 – 2 łyżki bułki tartej.

Wszystko zależy od sera i wielkości jajek.

Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około godzinę.



Kruche ciasto:

150 g mąki pszennej,

120 g zimnego masła,

50 g cukru pudru,

1 surowe żółtko,

masa serowa:

1 litr sera,

1 szklanka cukru,

1 łyżka masła,

1 łyżka drożdży,

3 – 4 jajka (ja dodałam 3 duże jajka),

60 g mąki migdałowej,

skórka otarta z cytryny,

4 - 5 nitek szafranu namoczonego w 1/2 kieliszka rumu – te składniki można pominąć,

ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy,




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz