piątek, 24 marca 2023

Roladka jagnięca - udziec jagnięcy duszony

 


Roladka jagnięca, udziec jagnięcy duszony z groszkiem.


Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na 2 – 3 łyżkach oliwy dodając szczyptę soli i cukru. Pod koniec duszenia dodać posiekane 3 ząbki czosnku i dwie gałązki rozmarynu.

Podduszoną cebulę przełożyć do garnka z grubym dnem.



Mięso rozłożyć i lekko rozbić.

Anchois, 3 roztarte ząbki czosnku i łyżeczkę posiekanego rozmarynu wymieszać, otrzymamy gęstą pastę, którą posmarować mięso z jednej strony (tej bez błonki).




Mięso zwinąć (posmarowaną stroną do środka) i związać.

Oprószyć solą.



Mięso podsmażyć na oliwie, na rumiano ze wszystkich stron.

Przełożyć do cebuli.


Wlać 300 ml gorącej wody lub bulionu.

Dodać skórkę otartą z cytryny.

Dusić do miękkości.

Dodać odsączony groszek, zagotować.

Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem.




  • 600 g udźca jagnięcego bez kości,

  • 6 ząbków czosnku,

  • 5 filecików anchois,

  • rozmaryn,

  • skórka otarta z cytryny,

  • sok z cytryny,

  • 2 cebule,

  • oliwa,

  • sól,

  • cukier,

  • puszka groszku konserwowego,




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz