środa, 5 kwietnia 2023

Jajka faszerowane szynką


Jajka faszerowane szynką.

Jajka ugotować na twardo – włożyć jajka do garnka z zimną wodą i gotować 8 minut od zagotowania. Ugotowane wyjąć z garnka i przelać zimną wodą.

Jajka obrać ze skorupki, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka.

Dymkę pokroić w kostkę i sparzyć wrzącą wodą.

Szynkę, żółtka i dymkę zemleć.

Wymieszać z majonezem.

Dodać groszek, wymieszać.

Doprawić do smaku solą.

Miejsca po żółtkach wypełnić musem z szynki.

Nakładać farsz na białka, nadając połówkom kształt całego jajka.

Posmarować jajka niewielką ilością majonezu.



  • 5 jajek,

  • 100 g szynki konserwowej,

  • 1,5 łyżki majonezu,

  • 1 dymka, lub mała cebulka,

  • 2 łyżki groszku konserwowego,

  • sól,

  • majonez do dekoracji,





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz