czwartek, 1 czerwca 2023

Sashimi z polędwicy wołowej z wakame


Sashimi z polędwicy wołowej z wakame.


Sashimi głównie kojarzy nam się z rybą, ale sashimi to sposób serwowania surowego mięsa pokrojonego w cienkie plasterki lub kostkę. Podawać tak można ryby, owoce morza i wołowinę.



Dzisiaj proponuję sashimi z polędwicy wołowej z goma wakame, według przepisu Jarosława Uścińskiego.

Do przygotowania dania można użyć suszonych glonów, ja proponuję gotową sałatkę z glonów – goma wakame.

Mango pokroić w drobną kostkę lub w cienką zapałkę - julienne

Ogórka pokroić w julienne odrzucając gniazda nasienne.

Chili posiekać, pestki odrzucić, no chyba że ktoś lubi ostrzejsze nuty.

Do miseczki wlać sos sojowy, sos ostrygowy, chilli i porwane listki ziół.


Mięso z polędwicy przyciąć tak, aby nadać mu formę „klocka” o wymiarach 3x3x7 cm.

Mięso włożyć do sosu i marynować około 30 minut.

Sezam podprażyć na suchej patelni, nie przypalić.


Obsmażyć mięso na suchej (najlepiej żeliwnej) dobrze rozgrzanej patelni.

Mięso obsmażać z każdej strony do przyrumienienia, ale nie dłużej niż po kilkanaście sekund.


Mięso pokroić w cienkie plasterki.

Na talerzu ułożyć sałatkę goma wakame.

Na glonach ułożyć mango i ogórka, posypać sezamem.

Na wierzchu ułożyć mięso.

Polać marynatą.

Na mięsie ułożyć trochę mango i ogórka.

Posypać sezamem.



Można całość podwędzić.


Składniki na 2 porcje:

  • 200 g polędwicy wołowej,

  • 4 łyżki sosu sojowego,

  • 1 łyżka sosu ostrygowego,

  • chilli,

  • kolendra lub bazylia,

  • 1/2 mango,

  • pół świeżego ogórka

  • 1 łyżka sezamu – najlepiej pół na pół jasny i ciemny,

  • goma wakame – sałatka z glonów,



Degustacja w ramach promocji polskiej wołowiny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz