niedziela, 24 września 2023

Knedle ziemniaczane ze śliwkami

 



Knedle ziemniaczane ze śliwkami przeważnie robię z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem białego sera, ale można je przygotować tylko z ziemniaków. Pamiętajmy tylko, aby do przygotowania knedli użyć ziemniaków mączystych.



Proponuję przygotować knedle według przepisu z książki kuchnia polska Heleny Kulzowej i Marii Gałeckiej z 1939 roku.

Autorki sugerują, aby nie wyjmować pestek ze śliwek, ale wcale nie z lenistwa „... nie wyjmując pestek, gdyż od soku ciasto rozlepiałoby się”.

Faktycznie ciasto nie rozlepia się, cały sok zostaje w środku śliwki i knedle są pyszne.



Ziemniaki umyć nie obierać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować, obrać ze skórki, przetrzeć przez sito, zostawić do lekkiego przestygnięcia.

Zagnieść przetarte ziemniaki z mlekiem, żółtkiem i jakiem oraz mąką. Mąki nie wsypywać od razu całej, aby ciasto nie było za twarde.


Ręce oprószyć mąką, brać partiami ciasto, formować walec i odcinać odpowiedniej wielkości kawałki, rozciągać je, na środku kłaść śliwkę i ciasto zlepiać. Formować kule.


Wkładać do wrzącej osolonej wody, gotować na wolnym ogniu 5 minut od wypłynięcia.

Podawać polane gorącym stopionym masłem.



1/2 kg ziemniaków mączystych (typ C),

1 jajko,

1 żółtko,

1 łyżka mleka,

150 - 200 g mąki pszennej,

1 kg śliwek, najlepiej węgierek,

sól,

masło,



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz