środa, 27 września 2023

Konfitura z owoców róży


Konfitura z owoców róży, ładny i smaczny dodatek, głównie do dekoracji ciastek i tortów.



Konfiturę z owoców róży przygotowałam według przepisu na konfiturę z owoców głogu, z książki Kucharz warszawski z 1889 roku.

Do konfitury dodaję jednak mniej cukru – kilogram cukru na kilogram owoców, a nie jak kiedyś 1,5 – 2 kg cukru na kilogram owoców.

Owoce róży muszą być dojrzałe, ale jeszcze twarde.

Polecam do czyszczenia owoców założyć rękawiczki.



Owoce róży oczyścić: przeciąć wzdłuż na pół i dokładnie oczyścić z pestek i włosków.

Następnie owoce wypłukać kilka razy w zimnej wodzie.

Wrzucić do garnka, zalać wrzącą wodą i zagotować.

Różę wylać na sitko i przelać zimną wodą.

Cukier zagotować z wodą. Wrzucić różę.

Dodać sok z cytryny.

Gotować na małym ogniu 20 minut od zagotowania.



W czasie gotowania szumować, czyli zbierać pianę.

Różę przełożyć do małych wyparzonych słoiczków.

Zakręcić i odstawić do góry dnem do ostudzenia.



  • 1 kilogram owoców róży,

  • 1 kg cukru,

  • 400 ml wody,

  • sok z 1/2 cytryny




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz