Konfitura z owoców róży, ładny i smaczny dodatek, głównie do dekoracji ciastek i tortów.
Konfiturę z owoców róży przygotowałam według przepisu na konfiturę z owoców głogu, z książki Kucharz warszawski z 1889 roku.
Do konfitury dodaję jednak mniej cukru – kilogram cukru na kilogram owoców, a nie jak kiedyś 1,5 – 2 kg cukru na kilogram owoców.
Owoce róży muszą być dojrzałe, ale jeszcze twarde.
Polecam do czyszczenia owoców założyć rękawiczki.
Owoce róży oczyścić: przeciąć wzdłuż na pół i dokładnie oczyścić z pestek i włosków.
Następnie owoce wypłukać kilka razy w zimnej wodzie.
Wrzucić do garnka, zalać wrzącą wodą i zagotować.
Różę wylać na sitko i przelać zimną wodą.
Cukier zagotować z wodą. Wrzucić różę.
Dodać sok z cytryny.
Gotować na małym ogniu 20 minut od zagotowania.
W czasie gotowania szumować, czyli zbierać pianę.
Różę przełożyć do małych wyparzonych słoiczków.
Zakręcić i odstawić do góry dnem do ostudzenia.
1 kilogram owoców róży,
1 kg cukru,
400 ml wody,
sok z 1/2 cytryny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz