Przepisów na knedle ze śliwkami jest pełno. Mogą być knedle z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem sera białego, knedle z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem kaszy manny, knedle z ciasta parzonego oraz knedle z ciasta z większą ilością jajek.
Dzisiaj proponuję knedle ziemniaczanego według przepisu z książki Nowoczesna praktyczna kuchnia z 1948 roku.
Ze śliwek usunąć pestki – rozciąć wzdłuż nie przecinając do końca i wyjąć pestkę.
Ziemniaki umyć nie obierać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować, obrać ze skórki, przetrzeć przez sito, zostawić do lekkiego przestygnięcia.
Zagnieść przetarte ziemniaki z jajkami oraz mąką. Mąki nie wsypywać od razu całej, aby ciasto nie było za twarde.
Ręce oprószyć mąką, brać partiami ciasto, formować walec i odcinać odpowiedniej wielkości kawałki, rozciągać je, na środku kłaść śliwkę i ciasto zlepiać. Formować kule.
Wkładać do wrzącej osolonej wody, gotować na wolnym ogniu 8 minut od wypłynięcia.
Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni.
Knedle przed podaniem posypać zrumienioną bułką tartą, cukrem, cynamonem i polać stopionym masłem.
1 kg ziemniaków mączystych (typ C),
2 jajka,
350 g mąki pszennej,
1 kg śliwek, najlepiej węgierek,
sól,
100 g masła,
cukier,
cynamon,
2 łyżki tartej bułki,
Kocham knedle, a wieki takich ze śliwkami nie jadłam. Muszę spróbować zrobić!
OdpowiedzUsuń