wtorek, 3 października 2023

Kluski ziemniaczane - knedle ziemniaczane ze śliwkami

 


Przepisów na knedle ze śliwkami jest pełno. Mogą być knedle z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem sera białego, knedle z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem kaszy manny, knedle z ciasta parzonego oraz knedle z ciasta z większą ilością jajek.

Dzisiaj proponuję knedle ziemniaczanego według przepisu z książki Nowoczesna praktyczna kuchnia z 1948 roku.


Ze śliwek usunąć pestki – rozciąć wzdłuż nie przecinając do końca i wyjąć pestkę.



Ziemniaki umyć nie obierać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować, obrać ze skórki, przetrzeć przez sito, zostawić do lekkiego przestygnięcia.

Zagnieść przetarte ziemniaki z jajkami oraz mąką. Mąki nie wsypywać od razu całej, aby ciasto nie było za twarde.


Ręce oprószyć mąką, brać partiami ciasto, formować walec i odcinać odpowiedniej wielkości kawałki, rozciągać je, na środku kłaść śliwkę i ciasto zlepiać. Formować kule.


Wkładać do wrzącej osolonej wody, gotować na wolnym ogniu 8 minut od wypłynięcia.

Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni.

Knedle przed podaniem posypać zrumienioną bułką tartą, cukrem, cynamonem i polać stopionym masłem.




  • 1 kg ziemniaków mączystych (typ C),

  • 2 jajka,

  • 350 g mąki pszennej,

  • 1 kg śliwek, najlepiej węgierek,

  • sól,

  • 100 g masła,

  • cukier,

  • cynamon,

  • 2 łyżki tartej bułki,



1 komentarz:

  1. Kocham knedle, a wieki takich ze śliwkami nie jadłam. Muszę spróbować zrobić!

    OdpowiedzUsuń