wtorek, 13 sierpnia 2019

Knedle z ciasta ptysiowego


Knedle z ciasta ptysiowego, knedle z ciasta parzonego z owocami. Mogą być tak jak u mnie z morelami, ale mogą też być ze śliwkami.


  • 300 ml mleka lub wody,
  • 100 g masła,
  • 200 g mąki krupczatki,
  • 4 – 5 jajek,
  • sól,
  • 500 g moreli,
  • masło do natłuszczenia rąk

Morele obrać ze skórki (można pominąć ten etap), przekroić wzdłuż na pół, i następnie w poprzek na pół.

Mleko lub wodę zagotować z masłem i szczyptą soli – gotować aż zacznie się dobrze pienić. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrabiać ciasto - w tym czasie garnek stoi na najmniejszym ogniu.

Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Chwilę przestudzić i dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Ciasto nie może być rzadkie, dlatego podczas dodawania jajek trzeba uważać aby nie zrobiło się za rzadkie – powinno być gęste. Ja dodałam 4 średnie jajka.
Brać porcję ciasta, rozpłaszczać na zwilżonej roztopionym masłem dłoni, nakładać morele (ja kładłam 2 ćwiartki), zlepiać ciasto. Formować kule.
Wrzucać knedle do wrzącej lekko osolonej wody i gotować na wolnym ogniu, około 8 - 10 minut od wypłynięcia.


Podałam z prażonymi migdałami z masłem i cukrem, można podać ze śmietaną i cukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz