sobota, 10 sierpnia 2019

Lody mango z kokosem – lody wegańskie


Lody o smaku mango z kokosem, lody wegańskie. Bez dodatku cukru, mleka, jajek.
Tylko z dwóch składników plus przyprawy: sól i kardamon.


Podstawą jest dojrzałe mango i dobre mleko kokosowe.

  • 500 ml przecieru z mango* - u mnie 3 mango miodowe,
  • puszka (300 ml) mleczka kokosowego 82%,
  • szczypta soli,
  • kilka kropel ekstraktu kardamonu (można użyć zmielony i przesiany kardamon)

Puszkę mleka kokosowego wstawić do lodówki na kilkanaście godzin, aby dobrze się schłodziło.
Puszkę otworzyć i oddzielić twardy tłuszcz kokosowy od wody.
Tłuszcz przełożyć do miski i ubić. Następnie dodać przecier mango i razem chwilę ubijać, napowietrzać.
Doprawić do smaku kardamonem i szczyptą soli.
Całość przelać do maszynki do lodów.


Gdy lody się zmrożą podawać i rozkoszować się :)
Jeżeli nie mamy maszynki do lodów, ubitą masę przełożyć do foremki i wstawić do zamrażarki. Wyjąć z zamrażarki około pół godziny przed podaniem.


*mango obrać, miąższ pokroić i zmiksować


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz