środa, 14 sierpnia 2019

Polędwica lub comber z jelenia w grzybach


  • polędwica lub comber z jelenia,
  • 1 – 2 cebule,
  • 2 garście grzybów suszonych,
  • sól,
  • 3 owoce jałowca,
  • 6 ziaren pieprzu,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 150 ml bulionu wołowego lub wody,
  • cukier,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 100 ml śmietany 12%

Cebule pokroić w półplasterki.
Podsmażyć na tłuszczu, dodać pokruszone grzyby i razem przesmażyć.
Dodać jałowiec, ziele, pieprz, listek laurowy, wlać wodę lub bulion i dusić pod przykryciem, aż cebula będzie miękka.
Polędwiczkę oczyścić, wykrawając wszystkie ścięgna i błony, osuszyć.
Podsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Połowę cebuli przełożyć do naczynia do zapiekania, ułożyć na niej polędwicę.
Przykryć pozostałą cebulą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 -20 minut – zależy od grubości mięsa i tego czy mamy polędwiczkę, czy schab.
Ja wbijam w mięso termometr i gdy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 62 stopnie, wyjmuję je.


Mięso wyjąć na półmisek i odłożyć na kilka minut, aby „odpoczęło”. Do sosu dodać śmietanę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz