czwartek, 1 sierpnia 2019

Mielonka drobiowa z szynkowaru



Mielonka drobiowa– domowa wędlina z kurczaka.

Wędlinę przygotowałam w szynkowarze, urządzeniu do przygotowywania domowych wędlin, dużo lepszych niż sklepowe i na pewno duuużo zdrowszych.

  • 2 kg mięsa drobiowego,
  • 1,5 łyżki listków świeżego tymianku,
  • 3 – 4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 200 -250 ml bulionu drobiowego (najlepiej domowego),
  • 3 -4 łyżeczki żelatyny.

Mięso zemleć razem z tymiankiem i czosnkiem.
Wlać bulion, dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, wygniatać, aż masa będzie kleista.
Do przygotowania mielonki powinniśmy użyć specjalnego woreczka do szynkowaru, łatwiej jest wówczas wyjmować gotową wędlinę.
Woreczek włożyć do szynkowaru. W woreczek włożyć masę mięsną, dokładnie ją upychając.
Mięso przykryć płytką dociskową z założoną sprężyną. Docisnąć wieczkiem i zamknąć. Włożyć termometr.
Dno garnka wyższego niż szynkowar wyłożyć ściereczką, wstawić szynkowar i wlać wodę o temperaturze około 75 stopni, do wysokości 1 cm poniżej górnej krawędzi.
Gotować na małym ogniu, pilnując aby temperatura wody utrzymywała się między 75 a 80 stopniami Celsjusza.
Gotować ponad około dwóch godzin.
Termometr włożony „w szynkowar” powinien wskazywać temperaturę 70 stopni.
Po ugotowaniu szynkowar wyjąć i ostudzić w zimniej wodzie, a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po ostudzeniu, mielonkę można wyjąć.



Ponieważ użyłam kurczaka kukurydzianego mielonka ma żółtawy kolor.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza