czwartek, 22 sierpnia 2019

Ziemniaki po nelsońsku




Ziemniaki po nelsońsku, czyli ziemniaki zapiekane z cebulą i jajkami, przepis z Poradnika gospodarstwa domowego wydanego nakładem wydawnictwa „ognisko domowe”.
W oryginalnym przepisie z 1937 roku, ziemniaki po nelsońsku mogą, lecz nie muszą być z grzybami.
Ja oczywiście dodałam grzyby.

  • 1 kg ziemniaków*,
  • 3 jajka,
  • 40 g tłuszczu (masło, olej),
  • 300 g cebuli (2 średnie cebule),
  • 30 - 40 g suszonych grzybów,
  • listek laurowy,
  • 5 ziaren pieprzu czarnego,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • tłuszcz (masło) do wysmarowania formy,
  • 250 ml śmietany (ja użyłam 18%),

1. Ziemniaki opłukać, ugotować w skórce w dużej ilości wody.
2. Ugotować jaja na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać, pokrajać w talarki.
3. Pokrajać cebulę w półplasterki, poddusić na tłuszczu, dodać rozkruszone grzyby, przesmażyć, wlać 400 ml wody, dodać listek laurowy, ziele i pieprz, dusić do miękkości.
4. Ugotowane ziemniaki przestudzić.

5. Dno i boki formy posmarować tłuszczem.


6. Przestudzone ziemniaki pokrajać w talarki; 1/2 ułożyć na dnie rondla,


polać sosem cebulowo - grzybowym, oprószyć solą i pieprzem.


7. Przykryć jajami,


znów ułożyć warstwę ziemniaków, zalać śmietaną, wypiec w piekarniku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.



*kursywą tekst oryginalny





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz