Ptasie
mleczko, a może bardziej sernik na zimno, serniczek na zimno.
Przepis
wywodzący się z ciężkich czasów w PRLu.
Do jego przygotowania
potrzebne są tylko dwa składniki, które w kryzysie były dostępne:
galaretka i serek homogenizowany.
- 2 opakowania galaretki (smak dowolny),
- 500 g serka homogenizowanego (naturalny lub waniliowy),
Galaretki
wsypać do miski, zalać 600 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać.
Odstawić do ostudzenia.
Gdy
galaretka zacznie tężeć ubić ją.
Do ubitej galaretki dodać serek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. serek homogenizowany.
Do ubitej galaretki dodać serek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. serek homogenizowany.
Masę
przelać do dowolnej formy.
Ja
przelałam do tortownicy wyłożonej folią spożywczą.
Do
ptasiego mleczka można dodać sezonowe owoce, ja dodałam borówki.
Chyba muszę coś popróbować u siebie w kuchni podobnego stworzyć, bo wygląda wyśmienicie :D Serdecznie zapraszam do mnie, może jakiś przepis na podobne lub inne smakowitości wpadnie Tobie w oko;)
OdpowiedzUsuńDziś mamy Dzień Sernika! Z takim ciastem można świętować :)
OdpowiedzUsuń