Zapiekanka ziemniaczana z rybą. Zamiast dorsza można użyć inną rybę, taką jaką się lubi.
Rybę
oczyścić z ości. Pokroić na kawałki wielkości około 4 cm.
Ziemniaki
obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Wrzucić
do wrzącej lekko osolonej wody.
Zagotować.
Plasterki
ziemniaków wyjąć łyżką cedzakową.
Masłem
wysmarować formę do zapiekania.
Oprószyć
je solą i pieprzem.
Skropić
ją cytryną. Oprószyć skórką cytrynową i 1/2 łyżki tymianku.
Ułożyć
drugą część ziemniaków.
Polać
bulionem.
Oprószyć
solą i pieprzem.
Jajka
rozbełtać ze śmietaną, wymieszać z serem.
Masę
wylać na ziemniaki.
Formę
przykryć pokrywką.
- 1 kg ziemniaków (typ sałatkowy),
- 700 g filetów z dorsza,
- skórka otarta z cytryny,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżka listków tymianku,
- 2 łyżki kaparów,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- 100 ml bulionu (najlepiej rybnego),
- 80 g świeżo startego sera twardego,
- 2 łyżki śmietany,
- masło,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz