czwartek, 11 lipca 2019

Zapiekanka z dorsza z ziemniakami


  • 1 kg ziemniaków (typ sałatkowy),
  • 700 g filetów z dorsza,
  • skórka otarta z cytryny,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżka listków tymianku,
  • 2 łyżki kaparów,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 100 ml bulionu (najlepiej rybnego),
  • 80 g świeżo starego sera twardego,
  • 2 łyżki śmietany,
  • masło,

Rybę oczyścić z ości. Pokroić na kawałki wielkości około 4 cm.
Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody.
Zagotować.
Plasterki ziemniaków wyjąć łyżką cedzakową.
Masłem wysmarować formę do zapiekania.


W naczyniu ułożyć 1/2 ziemniaków.
Oprószyć je solą i pieprzem.


Na ziemniakach ułożyć rybę.
Skropić ją cytryną. Oprószyć skórką cytrynową i 1/2 łyżki tymianku.


Posypać kaparami.
Ułożyć drugą część ziemniaków.
Polać bulionem.
Oprószyć solą i pieprzem.
Jajka rozbełtać ze śmietaną, wymieszać z serem.
Masę wylać na ziemniaki.
Formę przykryć pokrywką.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 -40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz