piątek, 19 lipca 2019

Jagodzianki – drożdżowe bułeczki z jagodami



Jagodzianki – drożdżowe bułeczki wypchane jagodami. W sezonie świeżymi, po sezonie z mrożonymi lub dżemem jagodowym.
Mogą być posypane cukrem pudrem, polukrowane, z kruszonką lub bez dodatków.


Jagodzianki przygotowałam używając drożdży suchych, oczywiście mogą być świeże drożdże.
Z podanych ilości produktów otrzymamy 10 jagodzianek.

  • ciasto:
  • 300 g mąki tortowej,
  • 8 g suchych drożdży,
  • 120 – 130 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 80 g cukru pudru,
  • 50 g masła,
  • nadzienie:
  • 300 g jagód,
  • 2 łyżki cukru,
  • jajko do posmarowania bułeczek,
  • kruszonka:
  • 50 g mąki,
  • 50 g cukru pudru,
  • 50 g masła

Ciasto: mleko lekko podgrzać, wlać do miseczki z drożdżami, wymieszać.
Jajka ubić z cukrem na pulchną masę.
Mleko z drożdżami wlać do mąki, wymieszać.
Do ubitych jajek dodać mąkę z drożdżami. Wyrabiać.
Następnie dodać roztopione letnie masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Jagody wymieszać z cukrem.
Ciasto podzielić na 10 jednakowych porcji.


Natłuszczonymi roztopionym masłem dłońmi rozpłaszczać ciasto, można je lekko rozwałkować na blacie oprószonym mąką.


Na cieście kłaść jagody i zlepiać ciasto w podłużne bułeczki.


Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.


Jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 15 minut.

Jeżeli chcemy jagodzianki z kruszonką należy, gdy ciasto będzie rosło, wsypać mąkę i cukier do miseczki, zalać gorącym masłem i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Posmarowane jajkiem bułeczki posypać pokruszoną kruszonką i piec.


Gotowe jagodzianki można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zostawić bez „omasty”.



zastawa z 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz