Jagodzianki
– drożdżowe bułeczki wypchane jagodami. W sezonie świeżymi,
po sezonie z mrożonymi lub dżemem jagodowym.
Mogą
być posypane cukrem pudrem, polukrowane, z kruszonką lub bez
dodatków.
Jagodzianki
przygotowałam używając drożdży suchych, oczywiście mogą być
świeże drożdże.
Z
podanych ilości produktów otrzymamy 10 jagodzianek.
- ciasto:
- 300 g mąki tortowej,
- 8 g suchych drożdży,
- 120 – 130 ml mleka,
- 2 jajka,
- 80 g cukru pudru,
- 50 g masła,
- nadzienie:
- 300 g jagód,
- 2 łyżki cukru,
- jajko do posmarowania bułeczek,
- kruszonka:
- 50 g mąki,
- 50 g cukru pudru,
- 50 g masła
Ciasto:
mleko lekko podgrzać, wlać do miseczki z drożdżami, wymieszać.
Jajka
ubić z cukrem na pulchną masę.
Mleko
z drożdżami wlać do mąki, wymieszać.
Do
ubitych jajek dodać mąkę z drożdżami. Wyrabiać.
Następnie
dodać roztopione letnie masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie
gładkie.
Przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją
objętość.
Jagody
wymieszać z cukrem.
Ciasto
podzielić na 10 jednakowych porcji.
Natłuszczonymi
roztopionym masłem dłońmi rozpłaszczać ciasto, można je lekko
rozwałkować na blacie oprószonym mąką.
Na
cieście kłaść jagody i zlepiać ciasto w podłużne bułeczki.
Układać
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu.
Przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Jagodzianki
posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego
do 180 stopni, na około 15 minut.
Jeżeli
chcemy jagodzianki z kruszonką należy, gdy ciasto będzie rosło,
wsypać mąkę i cukier do miseczki, zalać gorącym masłem i
wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Posmarowane
jajkiem bułeczki posypać pokruszoną kruszonką i piec.
Gotowe
jagodzianki można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zostawić
bez „omasty”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz