Jagodzianki przygotowałam używając drożdży suchych, oczywiście mogą być świeże drożdże.
Z podanych ilości produktów otrzymamy 10 jagodzianek.
Ciasto: mleko lekko podgrzać, wlać do miseczki z drożdżami, wymieszać.
Jajka ubić z cukrem na pulchną masę.
Mleko z drożdżami wlać do mąki, wymieszać.
Do ubitych jajek dodać mąkę z drożdżami. Wyrabiać.
Następnie dodać roztopione letnie masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Jagody wymieszać z cukrem.
Ciasto podzielić na 10 jednakowych porcji.
Natłuszczonymi roztopionym masłem dłońmi rozpłaszczać ciasto, można je lekko rozwałkować na blacie oprószonym mąką.
Na cieście kłaść jagody i zlepiać ciasto w podłużne bułeczki.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Jagodzianki posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 15 minut.
Jeżeli chcemy jagodzianki z kruszonką należy, gdy ciasto będzie rosło, wsypać mąkę i cukier do miseczki, zalać gorącym masłem i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Posmarowane jajkiem bułeczki posypać pokruszoną kruszonką i piec.
Gotowe jagodzianki można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zostawić bez „omasty”.
Ciasto:
300 g mąki tortowej,
8 g suchych drożdży,
120 – 130 ml mleka,
2 jajka,
80 g cukru pudru,
50 g masła,
nadzienie:
300 g jagód,
2 łyżki cukru,
jajko do posmarowania bułeczek,
kruszonka:
50 g mąki,
50 g cukru pudru,
50 g masła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz