Pieczony
rostbef z sałatką z buraków z truskawkami i majonezem bazyliowym
przygotowaliśmy pod okiem
Agaty Wojdy, podczas warsztatów
zorganizowanych przez Niemiecki Instytut Wina
- 750 g oczyszczonego rostbefu,
- marynata do mięsa:
- kilka gałązek rozmarynu,
- 1,5 główki młodego czosnku,
- pieprz młotkowany (może być grubo mielony)
- sól wędzona,
- 3 łyżki miodu,
- sałatka z buraków:
- 5 – 6 ugotowanych młodych buraków,
- 3 okrągłe szalotki,
- 6 truskawek,
- 500 ml soku jabłkowego,
- 150 ml octu jabłkowego,
- 2 liście laurowe,
- kawałek cynamonowej kory,
- bazyliowy majonez:
- 1 jajko,
- 350 ml oleju,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 1 łyżka octu,
- pęczek bazylii,
- pęczek liści rzodkiewki (oczywiście młodych liści),
- 100 g uprażonych pestek słonecznika,
- 1 czubata łyżka cukru,
- oliwa
- grzanki:
- chleb na grzanki,
- oliwa,
- ser typu Parmezan, Pecorino
Mięso:
Rostbef posmarować miodem, oprószyć pieprzem, obłożyć ząbkami
czosnku (główki czosnku rozdzielamy na ząbki, ale nie obieramy ich
z łupiny) i rozdrobnionym rozmarynem. Odstawić na kilka godzin.
Nastawić
piekarnik na 200°C.
Rozgrzać
patelnię, obsmażyć rostbef, razem z czosnkiem, ze wszystkich stron
na mocny kolor. Przełożyć do piekarnika na około 12 - 15 minut.
Grzanki:
Chleb pokroić w cienkie kromki, ułożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą.
Sałatka
z buraków: Buraki i szalotki pokroić w cienkie plasterki.
Włożyć do miski.
Sok
jabłkowy, cukier, ocet jabłkowy, liście laurowe, cynamon, włożyć
do garnuszka i redukować na dużym ogniu na możliwie gęsty syrop.
Gorącym syropem zalać buraki z szalotką. Lekko osolić. Odstawić
do przegryzienia smaków.
Przed
podaniem dodać do buraków pokrojone w plasterki truskawki.
Majonez
bazyliowy: liście rzodkiewki, słonecznika, bazylii i ząbki
czosnku miksujemy na pesto dolewając niewielką ilość oliwy,
doprawiając na smak solą. Ukręcić gęsty majonez z jajka,
musztardy, octu i oleju słonecznikowego. Przed podaniem delikatnie
połączyć z pesto bazyliowym.
Grzankę
posmarować czosnkiem z pieczenia, ułożyć plastry wołowiny,
pesto, sałatkę z buraków.
Posypać starym serem.
Do
rostbefu Anna Gmurczyk z
Niemieckiego Instytutu Wina poleca do wyboru dwa wina:
Weingut
Meiser (Hesja Nadreńska)
2017
Spätburgunder Rosé feinherb
Weingut
Zimmerlin (Badenia)
2016
Spätburgunder trocken Edition
My
wybraliśmy
Weingut Meiser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz