środa, 3 lipca 2019

Plastry wołowiny z marynowanym burakiem, truskawką z bazyliowym majonezem



Pieczony rostbef z sałatką z buraków z truskawkami i majonezem bazyliowym przygotowaliśmy pod okiem 


Agaty Wojdy, podczas warsztatów zorganizowanych przez Niemiecki Instytut Wina 

  • 750 g oczyszczonego rostbefu,
  • marynata do mięsa:
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • 1,5 główki młodego czosnku,
  • pieprz młotkowany (może być grubo mielony)
  • sól wędzona,
  • 3 łyżki miodu,
  • sałatka z buraków:
  • 5 – 6 ugotowanych młodych buraków,
  • 3 okrągłe szalotki,
  • 6 truskawek,
  • 500 ml soku jabłkowego,
  • 150 ml octu jabłkowego,
  • 2 liście laurowe,
  • kawałek cynamonowej kory,
  • bazyliowy majonez:
  • 1 jajko,
  • 350 ml oleju,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 łyżka octu,
  • pęczek bazylii,
  • pęczek liści rzodkiewki (oczywiście młodych liści),
  • 100 g uprażonych pestek słonecznika,
  • 1 czubata łyżka cukru,
  • oliwa
  • grzanki:
  • chleb na grzanki,
  • oliwa,
  • ser typu Parmezan, Pecorino


Mięso: Rostbef posmarować miodem, oprószyć pieprzem, obłożyć ząbkami czosnku (główki czosnku rozdzielamy na ząbki, ale nie obieramy ich z łupiny) i rozdrobnionym rozmarynem. Odstawić na kilka godzin.
Nastawić piekarnik na 200°C.


Rozgrzać patelnię, obsmażyć rostbef, razem z czosnkiem, ze wszystkich stron na mocny kolor. Przełożyć do piekarnika na około 12 - 15 minut.


Po wyjęciu z piekarnika, mięso odstawiamy na kilkanaście minut aby odpoczęło.


Następnie pokroić w cienkie plastry. Mięso powinno być krwiste, lub lekko krwiste.


Grzanki: Chleb pokroić w cienkie kromki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 – 200 stopni na około 15 -20 minut, aż będą rumiane.
Sałatka z buraków: Buraki i szalotki pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do miski.
Sok jabłkowy, cukier, ocet jabłkowy, liście laurowe, cynamon, włożyć do garnuszka i redukować na dużym ogniu na możliwie gęsty syrop. Gorącym syropem zalać buraki z szalotką. Lekko osolić. Odstawić do przegryzienia smaków.


Przed podaniem dodać do buraków pokrojone w plasterki truskawki.

Majonez bazyliowy: liście rzodkiewki, słonecznika, bazylii i ząbki czosnku miksujemy na pesto dolewając niewielką ilość oliwy, doprawiając na smak solą. Ukręcić gęsty majonez z jajka, musztardy, octu i oleju słonecznikowego. Przed podaniem delikatnie połączyć z pesto bazyliowym.


Grzankę posmarować czosnkiem z pieczenia, ułożyć plastry wołowiny, pesto, sałatkę z buraków. 


Posypać starym serem.


Do rostbefu Anna Gmurczyk z Niemieckiego Instytutu Wina poleca do wyboru dwa wina:

Weingut Meiser (Hesja Nadreńska)
2017 Spätburgunder Rosé feinherb
Weingut Zimmerlin (Badenia)
2016 Spätburgunder trocken Edition 

































My wybraliśmy Weingut Meiser.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz