poniedziałek, 15 lipca 2019

Pulpety drobiowe


Pulpety drobiowe, z mięsa z kurczaka, idealne jako dodatek do zup, ale również jako dietetyczne danie mięsne, oczywiście z dodatkiem lekkiego sosu.
Przepis na pulpety drobiowe pochodzi z książki Nowoczesna kuchnia
domowa z 1935 roku.
Antonina Piętkowa do pulpetów dodaje pietruszkę oraz szpik z kości. Szpiku nie dodaję, a zamiast pietruszki proponuję mielony imbir i gałkę muszkatołową.

  • 500 g mięsa z kurczaka (u mnie z nóg),
  • 1 sucha kajzerka,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • pieprz świeżo zmielony,
  • gałka muszkatołowa,
  • imbir mielony,

Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie.
Odcisnąć.
Mięso i bułkę zemleć w maszynce do mięsa.
Żółtka rozbełtać, dodać do masy mięsnej.
Wymieszać doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie ale dokładnie wymieszać z masą mięsną.
Zwilżonymi dłońmi formować pulpety – jeżeli masa będzie zbyt rzadka można dodać trochę bułki tartej. Uważam, że lepsza jest masa troszkę luźniejsza, gorzej formuje się pulpety, po ugotowaniu będą troszkę mniej kształtne, ale będą delikatniejsze.
Gotować we wrzącej osolonej wodzie, lub w rosole, kilka minut od wypłynięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz