sobota, 13 lipca 2019

Kruche babeczki, tarteletki z owocami i bezą włoską


Kruche babeczki, tarteletki z owocami i bezą włoską.
  • ciasto:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka,
  • beza włoska:
  • 150 ml wody,
  • 375 g cukru,
  • 6 białek,
  • owoce: maliny, porzeczki, borówki, jagody


Ciasto: wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować.
Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować, wycinać koła minimalnie większe od średnicy foremek. Foremki wysmarowane masłem, dokładnie wyłożyć ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Foremki ustawić na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Upiec na złoty kolor - około 15 minut.
Wyjąć ciastka z piekarnika i jeszcze ciepłe wyjmować z foremek odwracając je do góry nogami i lekko ściskając foremki.
Odstawić do ostudzenia.
Beza: Do garnuszka wlać wodę i wsypać cukier. Zagotować i gotować na małym ogniu. Gotujemy, aż temperatura syropu osiągnie temperaturę 120 stopni.
W czasie gotowania syropu ubić białka (białka w temperaturze pokojowej) na sztywną pianę.
Gdy białka będą ubite, ciągle ubijając wlewać małym strumieniem syrop. Syrop zaparzy białka.
Ubijać aż piana ostygnie, około 10 minut.


Dno babeczek wysmarować bezą, ułożyć na niej owoce, na nich ułożyć bezę.
Bezę opalić palnikiem do creme brulee, lub jeżeli go nie mamy wstawić na kilka minut pod górną grzałkę piekarnika.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz