Kruche
babeczki z jagodami lub borówkami amerykańskimi mogą zastąpić
jagodzianki. Są pyszne :)
Z
podanych ilości produktów otrzymamy około 26 – 28 babeczek.
- ciasto:
- 450 g mąki pszennej,
- 300 g masła,
- 150 g cukru pudru,
- 5 żółtek,
- mąka do podsypywaniu przy wałkowaniu,
- masło do wysmarowania foremek,
- nadzienie:
- 500 g jagód,
- 4 łyżki cukru,
Ciasto:
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i szybko zmiksować,
wyjąć, zlepić w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki
na około 2 godziny. Oczywiście ciasto można wyrobić ręcznie. Ja
używam malaksera ponieważ ciasto w zasadzie nie ma kontaktu z
ciepłymi rękami i jest krócej wyrabiane – czyli eliminuję to
czego nie lubi kruche ciasto.
Czyste
jagody wymieszać z cukrem.
Wyjąć
ciasto z lodówki, rozwałkować podsypując mąką na placek
grubości około 3-4 milimetrów. Foremki do babeczek wysmarować
roztopionym masłem.
Wykrawać dwie wielkości krążków –
-
trochę większe od średnicy foremek do wyłożenia foremek,
-
wielkości górnej średnicy foremek do przykrycia babeczek.
Wyłożyć
foremki ciastem.
Wypełnić foremki jagodami.
Przykryć
krążkiem ciasta i dokładnie skleić dociskając obie części
ciasta.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Gdy się
zrumienią wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia nie
wyjmując babeczek z foremek.
Dopiero gdy przestygną wyjąć
babeczki.
zastawa z
mniamm apetyczne babeczki
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńWyglądają rewelacyjnie, bardzo kuszący przepis
OdpowiedzUsuńdziękuje bardzo :)
Usuń