środa, 10 lipca 2019

Kruche babeczki z jagodami


Kruche babeczki z jagodami lub borówkami amerykańskimi mogą zastąpić jagodzianki. Są pyszne :)
Z podanych ilości produktów otrzymamy około 26 – 28 babeczek.

  • ciasto:
  • 450 g mąki pszennej,
  • 300 g masła,
  • 150 g cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • mąka do podsypywaniu przy wałkowaniu,
  • masło do wysmarowania foremek,
  • nadzienie:
  • 500 g jagód,
  • 4 łyżki cukru,

Ciasto: Wszystkie składniki włożyć do malaksera i szybko zmiksować, wyjąć, zlepić w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Oczywiście ciasto można wyrobić ręcznie. Ja używam malaksera ponieważ ciasto w zasadzie nie ma kontaktu z ciepłymi rękami i jest krócej wyrabiane – czyli eliminuję to czego nie lubi kruche ciasto.
Czyste jagody wymieszać z cukrem.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować podsypując mąką na placek grubości około 3-4 milimetrów. Foremki do babeczek wysmarować roztopionym masłem. 
Wykrawać dwie wielkości krążków –
- trochę większe od średnicy foremek do wyłożenia foremek,
- wielkości górnej średnicy foremek do przykrycia babeczek.
Wyłożyć foremki ciastem. 


Wypełnić foremki jagodami.


Przykryć krążkiem ciasta i dokładnie skleić dociskając obie części ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Gdy się zrumienią wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia nie wyjmując babeczek z foremek. 


Dopiero gdy przestygną wyjąć babeczki.


zastawa z 



4 komentarze: