wtorek, 30 lipca 2019

Ptasie mleczko – sernik na zimno




Ptasie mleczko, a może bardziej sernik na zimno, serniczek na zimno.
Przepis wywodzący się z ciężkich czasów w PRLu. 
Do jego przygotowania potrzebne są tylko dwa składniki, które w kryzysie były dostępne: galaretka i serek homogenizowany.

  • 2 opakowania galaretki (smak dowolny),
  • 500 g serka homogenizowanego (naturalny lub waniliowy),

Galaretki wsypać do miski, zalać 600 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Gdy galaretka zacznie tężeć ubić ją.
Do ubitej galaretki dodać serek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. serek homogenizowany.
Masę przelać do dowolnej formy.
Ja przelałam do tortownicy wyłożonej folią spożywczą.


Do ptasiego mleczka można dodać sezonowe owoce, ja dodałam borówki.



2 komentarze:

  1. Chyba muszę coś popróbować u siebie w kuchni podobnego stworzyć, bo wygląda wyśmienicie :D Serdecznie zapraszam do mnie, może jakiś przepis na podobne lub inne smakowitości wpadnie Tobie w oko;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś mamy Dzień Sernika! Z takim ciastem można świętować :)

    OdpowiedzUsuń