piątek, 17 sierpnia 2012

Ciasto z serem i śliwkami


  • ciasto:
  • 250 gram mąki,
  • 125 gram masła,
  • 1 jajko,
  • 100 gram cukru,
  • szczypta soli,

  • nadzienie:
  • 500 gram sera twarogowego,,
  • 3 jajka,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • płaska łyżeczka cynamonu,
  • kilka kropli esencji z kardamonu lub rozgniecionych kilka ziarenek kardamonu,
  • 2 łyżki brandy z wanilią (kupuję brandy, odlewam trochę i wsadzam kilka rozciętych wzdłuż lasek wanilii, odstawiam na jakiś czas i gotowe),
  • sól,
  • 1 kilogram śliwek – ja użyłam węgierkę dąbrowicką

Mąkę, sól, zimne masło, jajko, cukier włożyć do miksera i szybko, krótko zmiksować. Zebrać ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.

Ser zemleć, lub przetrzeć przez sito.
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć je z trzema łyżkami cukru na kogel-mogel, ucierając partiami dodawać biały ser, Pod koniec ucierania dodać cynamon, kardamon a następnie brandy.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli, a następnie dodać dwie łyżki cukru i ubijać aż masa będzie lśniąca.
Delikatnie połączyć masę serową z białkami.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić każdą na pół, pestki wyrzucić.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy.
Na ciasto wyłożyć masę serową, na wierzchu ułożyć śliwki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.






4 komentarze:

  1. perfekcyjne ciacho, niesamowicie apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło Ci mega obłędnie. I ten idealny spód *_* Bajka nie ciasto, pięknie wygląda! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. z serem i śliwkami nigdy nie jadłam, brzmi ciekawie i tak też wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. ...i smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń